Termenul rdquoovazrdquo provine de la cuvantul latinesc rdquoAvenardquo despre care anumiti cercetatori presupun ca isi are originile de la un vechi cuvant sanscrit rdquoAvanardquo care inseama rdquobucurierdquo Ovazul si taratele de ovaz au fost acceptate ca un produs alimentar mult mai tarziu decat graul ovazul fiind folosit o lunga perioada de timp doar ca medicament Calitatile nutitionale si efectele sale benefice au fost recunoscute la scara larga incepand cu anii cand acesta sia gasit utilizari multiple pe intreg globul ndash alimentatie hrana pentru animale producerea de igrasaminte verzi sau protectia solului impotriva eroziunilor Datorita combinatiei speciale de fibre solubile si insolubile ajuta la reducerea colesterolului asigura buna functionare a tranzitului intestinal si ofera senzatia de satietate Recomandat a se consuma zilnic in dieta Dukan Proprietaţi Taratele de ovaz au in compozitie vitamine foarte folositoare pentru organism cum ar fi vitamine din complexul B vitamina C sau vitamina E Nu sunt de neglijat nici proteinele care contin multi aminoacizi esentiali fosforul fierul sau magneziul din compozitia taratelor de ovaz care joaca un rol important in buna functionare a organismului uman